Twój Sok Pomarańczowy zamiast pigułki z witaminą C
Sposób wykonania: bierzesz 2 pomarańcze, myjesz dokładnie i wyciskasz elektryczną wyciskarką do owoców cytrusowych, albo obierasz ze skórki i wrzucasz do blendera kielichowego (białe osłonki zostawiaj), by uzyskać 1 szklankę orzeźwiającego soku.
Jakie korzyści daje szklanka świeżego soku pomarańczowego dla organizmu?
Dzięki zawartej w pomarańczy witaminie C:
– rany goją się szybciej, a kości łatwiej zrastają
– żelazo lepiej jest przyswajane
– kolagen jest lepiej wytwarzany
– odporność organizmu wzrasta
– organizm jest chroniony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a to już jest profilaktyka antynowotworowa.
Pomarańczowy napój zalecany jest przy:
– nadciśnieniu
– miażdżycy
– chorobach wątroby
– przewlekłych zaparciach.
Pomarańcza spożywana w postaci soku zakazana jest dla osób:
– uczulonych na cytrusy
– z nadkwaśnością żołądka
– z wrzodami żołądka i dwunastnicy
Ciekawostki: W szklance soku pomarańczowego jest 86 mg witaminy C.
Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn wynosi 70 mg witaminy C.
Jeśli pomarańcze wcześniej były schłodzone w lodówce, sok będzie podwójnie orzeźwiający.
Ważne: 1. Pij sok pomarańczowy zaraz po sporządzeniu, gdyż witamina C ulega degradacji pod wpływem tlenu i ogrzewania.
- Spożywanie przez dłuższy czas zsyntetyzowanej (tj. w postaci pigułek) witaminy C we większych ilościach niż dzienne zapotrzebowanie organizmu, przyczynia się do łatwiejszego tworzenia kamieni nerkowych.
Wskazanie dietetyczne: 1 szklanka soku pomarańczowego zamiast pigułki z witaminą C.