Blenderowane jabłko? lub mix jabłkowy? – pychota

 

– 2 jabłka dowolnej odmiany, ale lepszy jest efekt, jeśli są to odmiany nie ciemniejące

– szczypta cynamonu

– 1 łyżeczka soku z cytryny lub plasterek cytryny

 

Sposoby wykonaniaOwoce należy dokładnie umyć i rozdrobnić na cząstki bez obierania ze skórki. Usuwamy tylko twarde elementy z wnętrza owoców lecz, jeśli mamy super blender, który rozdrobni ogryzek, to wykorzystujemy całe jabłko wyrzucając tylko ogonek.

 

Nalewamy do blendera kielichowego wodę, tyle by przykryła noże. Woda może być mineralna lub zimna, przegotowana. Przykrywamy blender pokrywką, włączmy na małe obroty i przez otwór wrzucamy po kilka kawałków jabłka. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz sok z cytryny lub plasterek cytryny i na minutę zwiększamy obroty by wszystkie składniki dobrze się wymieszały, a skórka jabłka i część nasienna, skutecznie się rozdrobniła. Tak przygotowane jabłka przelewamy do głębokiego talerza lub salaterki.

 

Jakie korzyści daje  porcja jabłek dla organizmu?

– dostarcza cenne pektyny, które oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, rozpuszczają cholesterol

– pektyny wraz z kwasami organicznymi hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jamie ustnej

– fitoestrogeny w jabłkach, korzystnie działające w okresie klimakterium na objawy występujące w tym okresie przejściowym

 

Jabłka zalecane są przy:

– biegunkach

– zaparciach

– reumatyzmie

– artretyzmie

– podagrze

– otyłości

– miażdżycy

– chorobach serca

Jabłka surowe nie zalecane są w diecie lekkostrawnej, ale wystarczy je upiec lub ugotować w całości, a później skonsumować bez skórki by przynajmniej częściowo skorzystać z ich dobrodziejstw.

Ciekawostki: nie masz możliwości umyć zębów, zjedz jabłko.

Ważne: dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłek.

Wskazanie dietetyczne: jabłka są niskokaloryczne, 100g jabłka dostarcza tylko 50 kcal  dając uczucie sytości.