Sok grapefruit – gorzki łyk dla zdrowia

 

1 owoc grapefruita (czerwonego lub zielonego) = 1 szklanka soku

 

Dwa sposoby wykonania:

 

Pierwszy za pomocą elektrycznej wyciskarki do owoców cytrusowych

 

Drugi za pomocą blendera kielichowego

 

Owoc należy umyć i sporządzić sok wg instrukcji obsługi danego urządzenia. Schłodzone wcześniej owoce dają dodatkowe walory smakowe.

 

Jakie korzyści daje szklanka świeżego soku grapefruitowego dla organizmu?

– zmniejsza stężenie cholesterolu

– zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

– czerwone odmiany dostarczają karoten ( prowitamina witaminy A)

– rozpuszcza złogi w tętnicach dzięki zawartości kwasu galakturonowego (składnik pektyn),

 

 

Grapefruitowy sok zalecany jest przy:

– miażdżycy

– cukrzycy (zielona odmiana owocu zmniejsza stężenie glukozy we krwi)

– otyłości

– niedoborach witaminowych

 

Grapefruit w postaci soku zakazany jest dla osób:

– uczulonych na cytrusy

– z nadkwaśnością żołądka (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )

– z wrzodami żołądka i dwunastnicy (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )

 

Ciekawostki: W szklance soku grapefruitowego jest 76 mg witaminy C.

Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn wynosi 70 mg witaminy C.

 

Ważne: Dla zdiagnozowanych zmian miażdżycowych w tętnicach lepszy jest  sok wykonany w blenderze, gdyż zawiera więcej białej błonki bogatej w pektyny.

 

Wskazanie dietetyczne: 1 szklanka soku grapefruitowego zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Sok grapefruitowy zalecam każdemu, ale najbardziej osobom otyłym, gdyż korzystnie wpływa na przemianę materii i spalanie tłuszczu w organizmie człowieka.