Sok grapefruit – gorzki łyk dla zdrowia
1 owoc grapefruita (czerwonego lub zielonego) = 1 szklanka soku
Dwa sposoby wykonania:
Pierwszy za pomocą elektrycznej wyciskarki do owoców cytrusowych
Drugi za pomocą blendera kielichowego
Owoc należy umyć i sporządzić sok wg instrukcji obsługi danego urządzenia. Schłodzone wcześniej owoce dają dodatkowe walory smakowe.
Jakie korzyści daje szklanka świeżego soku grapefruitowego dla organizmu?
– zmniejsza stężenie cholesterolu
– zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
– czerwone odmiany dostarczają karoten ( prowitamina witaminy A)
– rozpuszcza złogi w tętnicach dzięki zawartości kwasu galakturonowego (składnik pektyn),
Grapefruitowy sok zalecany jest przy:
– miażdżycy
– cukrzycy (zielona odmiana owocu zmniejsza stężenie glukozy we krwi)
– otyłości
– niedoborach witaminowych
Grapefruit w postaci soku zakazany jest dla osób:
– uczulonych na cytrusy
– z nadkwaśnością żołądka (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )
– z wrzodami żołądka i dwunastnicy (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )
Ciekawostki: W szklance soku grapefruitowego jest 76 mg witaminy C.
Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn wynosi 70 mg witaminy C.
Ważne: Dla zdiagnozowanych zmian miażdżycowych w tętnicach lepszy jest sok wykonany w blenderze, gdyż zawiera więcej białej błonki bogatej w pektyny.
Wskazanie dietetyczne: 1 szklanka soku grapefruitowego zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Sok grapefruitowy zalecam każdemu, ale najbardziej osobom otyłym, gdyż korzystnie wpływa na przemianę materii i spalanie tłuszczu w organizmie człowieka.