Sok cytrynowy rozcieńczony– na rozpoczęcie dnia

 

1/2 cytryny

300 ml wody o temperaturze pokojowej

 

Sposoby wykonania:

Do wody o temperaturze pokojowej dodaj wyciśnięty sok z cytryny (jeśli smak jest dla Ciebie za kwaśmy, to zmniejsz ilość soku, ważne by pić ten napój z przyjemnością). Pij codziennie na czczo, zaraz po wstaniu z łóżka, przed toaleta poranną i śniadaniem.

 

Jakie korzyści daje szklanka napoju cytrynowego dla organizmu?

– pobudza ruch robaczkowy jelit, oprócz soku cytrynowego ma na to wpływ temperatura pokojowa wody

– nawadnia organizm, a dodatek soku cytrynowego, powoduje, że woda nie dłużej zatrzymuje się w przewodzie pokarmowym

– pobudza wydzielanie śliny i tym samym wydzielanie enzymów trawiennych,

– cytryna mimo, że kwaśna ma właściwości zasadowe i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie

– cytryna zawiera limonen, który jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwnowotworowych

 

Sok cytrynowy rozcieńczony zalecany jest przy:

– zaparciach (należy pić na czczo)

– otyłości

– niedoborach witaminowych

– profilaktyce przeciwnowotworowej

– kamicy moczanowej nerek (zwiększa  przemianę puryn)

– reumatologicznym zapaleniu stawów

 

Sok z cytryny zakazany jest dla osób:

– uczulonych na cytrusy

– z nadkwaśnością żołądka (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )

– z wrzodami żołądka i dwunastnicy (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )

Ciekawostki: W 100 g cytryny znajduje się 50 mg wit. C oraz rutyna, która zapobiega utracie witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn wynosi 70 mg wit. C.

Wykorzystaną skórką z cytryny przetrzyj ręce. Skóra dłoni będzie gładka, a wszelkie przebarwienia, nikotynowe lub powstałe z obierania marchewki znikną. Uważaj, nie zatrzyj oczu.

Ważne: sok z cytryny zapobiega ciemnieniu: jabłek, gruszek, selera.

Wskazanie dietetyczne: używaj soku z cytryny jako zamiennika octu, np. do galaret mięsnych i rybnych, do czerwonego barszczu, do zakwaszania; sałatki z buraczków, buraczków zasmażanych,  sparzonej kapusty czerwonej i innych sałatek lub surówek.