Sok cytrynowy rozcieńczony– na rozpoczęcie dnia
1/2 cytryny
300 ml wody o temperaturze pokojowej
Sposoby wykonania:
Do wody o temperaturze pokojowej dodaj wyciśnięty sok z cytryny (jeśli smak jest dla Ciebie za kwaśmy, to zmniejsz ilość soku, ważne by pić ten napój z przyjemnością). Pij codziennie na czczo, zaraz po wstaniu z łóżka, przed toaleta poranną i śniadaniem.
Jakie korzyści daje szklanka napoju cytrynowego dla organizmu?
– pobudza ruch robaczkowy jelit, oprócz soku cytrynowego ma na to wpływ temperatura pokojowa wody
– nawadnia organizm, a dodatek soku cytrynowego, powoduje, że woda nie dłużej zatrzymuje się w przewodzie pokarmowym
– pobudza wydzielanie śliny i tym samym wydzielanie enzymów trawiennych,
– cytryna mimo, że kwaśna ma właściwości zasadowe i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
– cytryna zawiera limonen, który jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwnowotworowych
Sok cytrynowy rozcieńczony zalecany jest przy:
– zaparciach (należy pić na czczo)
– otyłości
– niedoborach witaminowych
– profilaktyce przeciwnowotworowej
– kamicy moczanowej nerek (zwiększa przemianę puryn)
– reumatologicznym zapaleniu stawów
Sok z cytryny zakazany jest dla osób:
– uczulonych na cytrusy
– z nadkwaśnością żołądka (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )
– z wrzodami żołądka i dwunastnicy (wersja dozwolona – rozcieńczony sok )
Ciekawostki: W 100 g cytryny znajduje się 50 mg wit. C oraz rutyna, która zapobiega utracie witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn wynosi 70 mg wit. C.
Wykorzystaną skórką z cytryny przetrzyj ręce. Skóra dłoni będzie gładka, a wszelkie przebarwienia, nikotynowe lub powstałe z obierania marchewki znikną. Uważaj, nie zatrzyj oczu.
Ważne: sok z cytryny zapobiega ciemnieniu: jabłek, gruszek, selera.
Wskazanie dietetyczne: używaj soku z cytryny jako zamiennika octu, np. do galaret mięsnych i rybnych, do czerwonego barszczu, do zakwaszania; sałatki z buraczków, buraczków zasmażanych, sparzonej kapusty czerwonej i innych sałatek lub surówek.