Sok z aronii – cierpki lecz owocny
2 kg aronii
3 l wody
Cukier do smaku
I Sposób wykonania:
Przebraną i umytą aronię zalej wodą i gotuj 20 minut. Odcedź owoce i dodaj do soku tyle cukru by smak był odpowiedni dla Ciebie.
Polepszacze smaku przetworów z aronii: jabłka, cynamon, sok z cytryny, sok z pomarańczy.
Znajdź swój sposób na aronię by nie tylko leczyła, ale też smakowała.
Gorący sok przelej do butelek i szczelnie zamknij.
II Sposób wykonania:
Przebraną i umytą aronię zalej wodą i gotuj 20 minut. Owoce zmiksuj ręcznym blenderem dodaj wybrany przez Ciebie polepszacz smaku i cukier.
Zmiksowaną aronię przełóż do słoików i szczelnie zamknij, będzie na dłużej.
Jakie korzyści daje aronia dla organizmu?
– wzmacnia naczynia krwionośne (ważne między innymi przy cerze tzw. naczyniowej)
– ma duże znaczenie w zapobieganiu: zawałom, udarom mózgu, demencji, chorobom Alzheimera i Parkinsona
– obniża ryzyko zachorowania na raka
– dostarcza wyjątkowo dużo witamin i składników mineralnych
Sok z aronii zalecany jest przy:
– miażdżycy
– nadciśnieniu tętniczym
– chorobach oczu (opóźnia występowanie zaćmy, jaskry i degeneracji plamki żółtej)
– słabej odporności
– rekonwalescencji po chemioterapii i radioterapii
Sok z aronii nie zalecany jest przy:
– chorobach wrzodowych żołądkach i dwunastnicy
– nadkwaśności żołądka
– stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy
Ciekawostki: cierpki smak aronii można zminimalizować poprzez przechowanie jej po zerwaniu 2-3 dni by dojrzała. Niektórzy zalecają przemrożenie w zamrażalniku.
Ważne: zrób zapasy przetworów z aronii na zimę.
Wskazanie dietetyczne: nie czekaj na objawy, włącz aronię do swojego menu.