Sok z aronii  – cierpki lecz owocny

 

 

2 kg aronii

3 l wody

Cukier do smaku

 

I Sposób wykonania:

 

Przebraną i umytą aronię zalej wodą i gotuj 20 minut. Odcedź owoce  i dodaj do soku tyle cukru by smak był odpowiedni dla Ciebie.

Polepszacze smaku przetworów z aronii: jabłka, cynamon, sok z cytryny, sok z pomarańczy.

 

Znajdź swój sposób na aronię by nie tylko leczyła, ale też smakowała.

 

Gorący sok przelej do butelek i szczelnie zamknij.

 

II Sposób wykonania:

 

Przebraną i umytą aronię zalej wodą i gotuj 20 minut. Owoce zmiksuj ręcznym blenderem dodaj wybrany przez Ciebie polepszacz smaku i cukier.

 

Zmiksowaną aronię przełóż do słoików i szczelnie zamknij, będzie na dłużej.

 

Jakie korzyści daje aronia dla organizmu?

 

– wzmacnia naczynia krwionośne (ważne między innymi przy cerze tzw. naczyniowej)

– ma duże znaczenie w zapobieganiu: zawałom, udarom mózgu, demencji, chorobom Alzheimera i Parkinsona

– obniża ryzyko zachorowania na raka

– dostarcza wyjątkowo dużo witamin i składników mineralnych

Sok z aronii  zalecany jest przy:

– miażdżycy

– nadciśnieniu tętniczym

– chorobach oczu (opóźnia występowanie zaćmy, jaskry i degeneracji plamki żółtej)

– słabej odporności

– rekonwalescencji po chemioterapii i radioterapii

Sok z aronii nie zalecany jest przy:

– chorobach wrzodowych żołądkach i dwunastnicy

– nadkwaśności żołądka

– stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy

 

Ciekawostki: cierpki smak aronii można zminimalizować poprzez przechowanie jej po zerwaniu 2-3 dni by dojrzała. Niektórzy zalecają przemrożenie w zamrażalniku.

Ważne: zrób zapasy przetworów z aronii na zimę.

Wskazanie dietetyczne: nie czekaj na objawy, włącz aronię do swojego menu.